Ne égesd magad! - dr.Kelen

Ne égesd magad!

sun_category2

Itt a nyár, végre kiszabadultunk a négy fal közül, néhány nap alatt akarunk egész évre való barnaságot szerezni, a gyerek pedig legszívesebben egész nap a vízben vagy a homokozóban (tehát a tűző napon) szöszmötölne… Ismerős a helyzet? Ha nem egy kiadós leégéssel szeretnénk kezdeni a nyaralást, akkor érdemes néhány dologra odafigyelni. Az alábbiakban Dr. Kelen Ákos termékfejlesztő szakgyógyszerész foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.


Az örök alapszabály: Ne napozzunk 11 és 15 óra között! Ezt persze egy nyaralás során a gyakorlatban szinte lehetetlen betartani, úgyhogy inkább az egyéb óvintézkedéseket vesszük számba.


Előzzük meg a leégést!

A leégés messze komolyabb veszély, mint néhány napos kellemetlen, viszkető bőrpír! A tünetek csak két-három órával a napégés után jelentkeznek, amikor már késő, tehát mindenképpen a megelőzésre kell törekedni. A leégés súlyosságától függően az egyszerű bőrpirosodástól a hólyagokig sokféle fokozat kialakulhat. A bőrtüneteket láz, fejfájás, súlyosabb esetben hidegrázás kísérheti. A többszörös leégés akár súlyos bőrbetegséghez is hozzájárulhat; a betegség sohasem a leégést követően azonnal alakul ki, hanem esetleg évtizedekkel később, mert a bőr „emlékszik” minden leégésre.

Elég ruhával védekezni a nap ellen?

Hasznos, de nem elégséges. Egy világos színű pamut ruha csak kb. 10-es faktorú védelmet nyújt. A speciális UV szűrő öltözet már sokkal hasznosabb, de ebben az esetben is figyelmet kell fordítani a fedetlen testrészekre. Hordjunk könnyű, világos sapkát vagy kalapot a fej védelme érdekében.

Figyelem! A nagy vízfelület és a homok visszaveri, ezzel felerősíti a napsugarakat, illetve magashegyi körülmények között is fokozott az UV terhelés.

Hogyan válasszunk napvédőt?

Ha nyáron szabadba megyünk mindenképpen használjunk bőrtípusunknak megfelelő napvédő készítményt!
Krémet, sprayt, olajat, kinek mi a szimpatikus. A lényeg a megfelelő faktorszám választása és persze, hogy egyenletesen, megfelelő mennyiségben eloszlassuk a bőrünkön. A félárnyékba húzódva is barnul a bőr, igaz, lassabban, de itt is le lehet égni megfelelő bőrvédelem nélkül.

A faktorszám azt mutatja meg, hogy hányszorosára nő a bőr védekezőképessége a napozás alatt. Az egyéni „alap” védelmi idő eltérő a különböző bőrtípusoknál. A legérzékenyebb bőr nagyjából tíz perc alatt ég le védelem nélkül. Bőrtípuson belül is eltérő lehet a bőr igénye, tavasszal, kora nyáron a bőr még fehérebb, érzékenyebb, érdemes mérsékelt napozással és magasabb faktorszámmal kezdeni. Lebarnult bőr esetén csökkenthető a faktorszám, hiszen ekkor már rendelkezik a bőr bizonyos mértékű saját védelemmel, de ekkor sem szabad teljesen magára hagyni. Reggel, este elég lehet alacsonyabb faktor számú készítmény, de a kritikus 11-15 órás időszakban csak magasabb faktorszám nyújt megfelelő védelmet.

Komplex, UVA+UVB védelem szükséges. Az UVB sugarak adják a tartós barnaságot, viszont ez felelős a napégés kialakulásáért is; az UVA sugarak a mélyebb bőrrétegekbe jutva a bőr idő előtti öregedését okozhatják és barna foltok alakulhatnak ki miatta. A faktorszám csak az UVB védelmet jelzi, bőrünk biztonsága érdekében fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amelyen az UVA védelemre utaló jelölés is szerepel.

  • Válasszunk tartósítószer-mentes készítményeket, hogy minden felesleges anyagot távol tartsunk bőrünktől.
  • Legyen vízálló összetételű a termék, hogy strandolás közben is védelmet nyújtson.
  • A kisgyerekekre csak a speciálisan gyerekek számára fejlesztett napvédőket használjuk. Ezeknek más az összetételük, az egészen érzékeny bőrre is megfelelőek és pancsolás közben is védik a bőrt.

Hogyan használjuk?

  • Fontos, hogy egyenletesen és elegendő mennyiséget vigyünk fel a bőrre napozás előtt. Ahova nem jut krém, ott bizony nem fog védeni és foltos leégést eredményezhet.
  • Aktív szabadtéri tevékenység során érdemes 1-1,5 óránként újra alkalmazni a fényvédő krémet, mivel a homokkal, törölközéssel ledörzsölődhet. Gyermekek esetén ez különösen fontos.
  • A kisbabák bőre fokozottan érzékeny az UV fényre, ezért 1 év alatti gyermeket semmiképpen ne tegyünk ki közvetlen napfénynek, és árnyékos helyen is gondoskodjunk a megfelelő bőrvédelemről védőruha és napvédő készítmény használatával.

Napozás utáni ápolás: Az erős napsugárzás, szél és víz által igénybe vett bőr speciális ápolásra szorul, ezért napozás utáni hidratáló, regeneráló készítmény használata feltétlenül javasolt.

Végezetül néhány extra tipp:

  • Ne napozz sminkelve, mert az erős napsugárzás hatására a különféle kozmetikumok is elváltozást okozhatnak a bőrön.
  • Egyes gyógyszerek és krémek átmeneti fényérzékenységet és kellemetlen bőrreakciót okozhatnak, ezért figyelmesen olvasd el a betegtájékoztatót.

Bizonytalan vagy, hogy melyik naptejet válaszd? Készítettünk egy összeállítást, amely segítségedre lesz. >>

További kérdésed van a napozással, naptejekkel, speciális alapanyagokkal kapcsolatban?
Írj nekünk FB oldalunkon vagy info@drkelen.hu emailcímre, személyesen fogom megválaszolni a felmerülő kérdéseket.

Leégésmentes, szép nyarat kívánok!
Dr. Kelen Ákos – termékfejlesztő szakgyógyszerész

Magyar Brands

Nagy büszkeséggel adjuk hírül, hogy a Magyar Brands Szakmai Bizottságának döntése alapján 2020-ban

Tovább >>

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Top