7 tévhit a naptejekről - dr.Kelen

7 tévhit a naptejekről

7tevhit (1)

A bőrünk egészségét kockáztatjuk, ha nem vagyunk elég tájékozottak.

A nyár beköszöntével előkerülnek az ujjatlan ruhák, fürdőruhák. A szabadon hagyott bőrfelületeknek fokozott védelemre van szükségük, hiszen az UV-sugárzás egyre erősebbé válik, és komolyan veszélyezteti egészségünket. Bár a szakemberek folyamatosan hangsúlyozzák a fényvédelem fontosságát és módjait, még mindig számos tévhit él a fényvédő termékek használatával kapcsolatban. Ne hagyjuk, hogy ezek a tévhitek megvezessenek minket!

1. tévhit: Az SPF-es sminktermékek és arckrémek kellő védelmet nyújtanak, sminkelés előtt nem kell fényvédőt kenni az arcra

Igazság: Az SPF csak az UVB-sugárzás elleni védelmet jelzi. Az UVA-sugárzás ellen, amely a bőr idő előtti öregedéséért felelős, nem nyújt védelmet. Továbbá a sminktermékeket ás arckrémeket általában vékony rétegben és csak naponta egyszer visszük fel, így nem biztosítanak megfelelő védelmet. Egy széles spektrumú fényvédő használata alapvető kell legyen a reggeli arcápolási rutin részeként. Huzamosabb napon tartózkodás esetén pedig szükséges a nap folyamán újra alkalmazni.

2. tévhit: A szórófejes napvédő sprayt elég csak magunkra fújni

Igazság: A fényvédő spray-k praktikusak, különösen gyerekeknél, de a terméket alaposan el kell kenni a bőrön, különben nem garantált az UV-elleni teljes védelem.

3. tévhit: Elegendő a nap folyamán egyszer felvinni a naptejet, nem szükséges újra ismételni a nap folyamán

Igazság: Még a legjobb naptej sem nyújt egész napos védelmet egyetlen alkalmazással. Az izzadás, a vízben való fürdés és a törölközés csökkenthetik a naptej hatékonyságát. Éppen ezért fontos, hogy kétóránként újra felvigyük a naptejet, különösen, ha sok időt töltünk a szabadban.

4. tévhit: A naptej használata miatt nem lesz elég D-vitamin a szervezetemben

Igazság: A naptej használata nem akadályozza meg teljesen a D-vitamin termelődését. Az emberek többsége a napozás közben is elegendő D-vitaminhoz jut, különösen, ha napi rendszerességgel kis időt tölt a szabadban. A D-vitamin pótlása élelmiszerekből és étrend-kiegészítőkből is megoldható.

5. tévhit: A házilag készített naptej épp olyan hatásos, mint a bolti termékek

Igazság: A házilag készített naptejek kétharmada nem nyújt megfelelő védelmet, és hamis biztonságérzetet ad. Legjobb esetben csak hidratálják a bőrt és nem károsítják. Az EU Kozmetikai Rendelet követelményének megfelelő, független, akkreditált laboratóriumban kell igazolni a UV védő készítmény megfelelő, számszerűsíthető  UVB (SPF) és UVA (UVA-PF) védő képességét. Ez házi készítésű termék esetében nem valósítható meg.

6. tévhit: Ha be van borulva, nincs szükség naptejre

Igazság: Az UV-sugarak akár 80%-a is áthatolhat a felhőkön, így a borult időben is szükség van védelemre. Lehet, hogy nem érezzük olyan erősnek a napsütést, de a káros sugárzás még mindig hatással van a bőrünkre.

7. tévhit: Minden évben új naptejet kell vásárolni

Igazság: A naptejek zárt, fedett flakonban találhatók, melyek megvédik a készítményt. Ha nem került bele szennyeződés, a flakon zárva volt, és az emulzió nem vált szét, valamint nem büdösödött meg, akkor nyugodtan használhatjuk a flakonon jelzett eltarthatósági időn belül.

Magyar Brands

Nagy büszkeséggel adjuk hírül, hogy a Magyar Brands Szakmai Bizottságának döntése alapján 2020-ban

Tovább >>

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Top