Mindent az ekcémáról - dr.Kelen

Mindent az ekcémáról

Realistic 3D render for products overlay. A blank white round table among tropical monstera plants with sunlight, beautiful leaves shadow on white wall in background. Mock up, Display, Podium, Stand.

Az ekcéma vagy más szóval atopiás dermatitis, a leggyakoribb, számos ember életét megkeserítő, a bőr gyulladásával járó kellemetlen bőrprobléma, amelyet a bőr viszketése, kiszáradása és berepedezése okoz.

Az „atópia” görög eredetű szó, azt jelenti, hogy „nincs”, míg a „topos” jelentése „hely” vagy „dolog”. Vagyis „valami nincs a helyén” – és ennél egyszerűbben nem is lehetne leírni ezt a bőrproblémát.

Az ekcéma kialakulása és tünetei

Az ekcémás bőr nem képes elegendő nedvességet tárolni, ami a bőr szárazságát, irritáltságát és viszketését okozza. Ennek kapcsán könnyen ördögi körbe keveredhetünk, mert ha az enyhén gyulladt, száraz felületet vakarjuk, akkor kirepedezik, a mikrosebeken keresztül baktériumok és vírusok kerülhetnek a bőr mélyebb rétegeibe, melyek komolyabb fertőzést okozhatnak. Az ekcéma pontos oka általában ismeretlen. Kialakulását egyedi, genetikai hajlam és külső tényezők külön és együttesen is okozhatják. A bőrrel érintkezésbe kerülő allergének az arra érzékeny embereknél bőrgyulladást válthatnak ki: a leggyakoribb allergének növényi pollenek, állati eredetű anyagok, vegyszerek, gyógyszerek, fémek, és gyakran más betegségek, például asztma és szénanátha mellett alakul ki, de előfordul fénnyel kapcsolatos bőrtünet is. Az atópiás ekcéma tüneteinek kiváltó okai lehetnek szappanok, mosószerek, stressz és időjárás is. Néha az ételallergiák is szerepet játszhatnak.

Bizonyos esetekben csak kis foltokban tapasztalható a bőr kiszáradása, míg másoknál akár nagyobb bőrfelületre is kiterjedhet a gyulladás. Bár az atópiás ekcéma a test bármely részét érintheti, leggyakrabban a kézen, a könyökhajlatban, a térdhajlatban, valamint az arcon és a fejbőrön jelentkezik.

Az ekcéma kezelése

A kezelés során a cél a viszketés és a kellemetlen érzés csökkentése, valamint a fertőzések és a további fellángolások megelőzése. Ezért a gyulladás és a tünetek mérséklése mellett fontos a kiváltó okok azonosítása és megszüntetése, vagy legalább csökkentése. „Gondos hidratáló ápolással, speciális bőrpuhító krémek rendszeres alkalmazásával támogatni tudjuk a bőr önvédelmi mechanizmusait.” – magyarázza Dr. Kelen Ákos, termékfejlesztő szakgyógyszerész. – „Ha tehetjük, kerüljük a szteroidos készítményeket, amelyek rövid távon sikert hozhatnak, de hosszabb távon annál több kockázatot rejtenek.” Bár a viszkető érzés nagyon kellemetlen, tartózkodjunk a vakarástól, a bőrradírozástól, peelingtől és a kémiai szőrtelenítőktől.

Hatóanyagok, amelyek segítenek

Az ekcéma kezelése során olyan készítményeket keressünk, amelyek antibakteriális, gyulladáscsökkentő, hámosító és hidratáló összetevőket együttesen tartalmaznak. Dr. Kelen Ákos, termékfejlesztő szakgyógyszerész az alábbi összetevők fontosságát emeli ki a hatékony ekcéma elleni krém esetén: „a Panthenol és édesgyökér csökkenti az irritációt, viszketést, a természetes Arginin és Allantoin támogatja a sebgyógyulást, a tejsav kiváló hidratáló hatású, a teafaolaj pedig segít megelőzni a felülfertőződést. Fontos, hogy a krém ne tartalmazzon tartósítószert és mesterséges illatanyagot, mivel ezek irritációt okozhatnak

Az ekcéma nem minden formája gyógyítható véglegesen, de megfelelő ápolással a tünetek jelentősen mérsékelhetőek, és a tünetmentes állapot hosszan fenntartható. A tünetek súlyosbodása estén javasolt bőrgyógyász felkeresése.

Magyar Brands

Nagy büszkeséggel adjuk hírül, hogy a Magyar Brands Szakmai Bizottságának döntése alapján 2020-ban

Tovább >>

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Top