A nyári vakáció árnyoldala: hogyan kezeljük a leégést? - dr.Kelen

A nyári vakáció árnyoldala: hogyan kezeljük a leégést?

Beautiful young latin woman applying suntan lotion at sea with copy space. Tanned girl in bikini applying sunscreen on shoulder at tropical beach. Woman protecting skin with sunblock cream from UV.

A leégés nem egyszerűen kellemetlen, a veszély messze túlmutat a rövid távú bőrpíron. A leégés nem csak felgyorsítja a bőr öregedését, de többféle bőrbetegség előidézője lehet. Vagyis a leégés rossz… de a jó hír az, hogy megelőzhető.

Mi történik leégéskor?

A leégés egy gyulladásos reakció az uv sugárzás által a bőr legkülső rétegeiben okozott károsodásra. A hosszan tartó védekezés nélküli napozás a bőr kipirosodását, súlyosabb esetben felhólyagosodását okozhatja, és igen fájdalmas lehet, ezt nevezzük leégésnek.

Az első tünetek körülbelül három-hat órával azután jelentkeznek, hogy a bőr megkapta a túlzott fényterhelést. Ilyenkor az érintett bőrfelület kipirosodik, feszül, fájdalmassá, érzékennyé válik, olyan érzés, mintha égne. Leégés után néhány nappal a bőr hámlani kezdhet, ami jelzi, hogy a szervezet megpróbál megszabadulni a sérült sejtektől. Ez nem fájdalmas, de kellemetlen, viszkető érzés kísérheti, ami mérsékelhető, ha megfelelően hidratáljuk, ápoljuk a bőrünket.

Legfontosabb a megelőzés

A megfelelő fényvédelem különösen fontos a gyerekek esetében, de a felnőttek számára is, mivel a nap által okozott károk összeadódhatnak és súlyosak lehetnek. A gyermekkori leégések jelentősen növelhetik a bőrrák kockázatát az élet későbbi szakaszában. Napozáskor minden esetben használjunk megfelelő faktroszámú napvédő készítményt.

A napégés jelei

A napégés jelei csak órákkal később lesznek láthatók a bőrön. Ha túl forrónak érezzük a napot, akkor még segíthet a megelőzés. Ha már látható jelei vannak, mint a gyulladt, rózsaszín vagy vöröses szín, meleg vagy forró tapintású bőr, fájdalom, érzékenység, viszketés vagy duzzanat tapasztalható, vagy hólyagossá válik a bőr, akkor már csak a tünetek enyhítése, a regeneráció gyorsítása és a hámlás megakadályozása működhet. Ilyen esetekben azonnal húzódjunk árnyékba, hűvös helyre, a leégett bőrt ne tegyük ki napsugárzásnak.

Ha már megtörtént a baj…

Hűtsük le a bőrünket hideg borogatással vagy langyos zuhannyal. Jeget ne tegyünk közvetlenül a bőrre, mert bármennyire kellemes érzés elsőre, akár fagyási sérülést is okozhat. Szárító hatása miatt a hosszú kádfürdő sem ajánlott.

Használjunk nyugtató természetes, könnyű hidratáló gélt! „A gél azért jobb választás ilyen esetben, mint egy zsíros krém, mert gyorsan beszívódik és hagyja a bőrt lélegezni.” – hangsúlyozza Dr. Kelen Ákos termékfejlesztő szakgyógyszerész. – „Ilyenkor a leghatásosabbak az olyan termékeket, amelyek gyulladáscsökkentő, hidratáló összetevőket tartalmaznak, mint az aloe vera, panthenol, allantoin, vagy a hűsítő mentol, amelyeket érdemes több napon keresztül, akár naponta többször is alkalmazni.” Ilyen például a Dr. Kelen Napégés Gél , amely a benne lévő aloe verának és panthenolnak köszönhetően azonnal hűsíti, nyugtatja a leégett bőrt, enyhíti a napallergia, napkiütés tüneteit, csökkenti a bőrirritációt és hidratálja a napozás utáni bőrt. A népi gyógymód a tejfölt szokta javasolni leégésre, de ennek hatása igencsak megkérdőjelezhető, mivel nincs bizonyított gyulladáscsökkentő hatása, illetve zsíros állaga miatt a bőr nem lélegzik, inkább befülled.

„Amíg fennállnak az égési tünetek (három-öt nap) bőrünket ne érje közvetlen napsugárzás. Ha mégis elkerülhetetlen, használjunk magas faktor számú fényvédőt, nehogy újabb égési sérüléseket szenvedjen a bőr.” – javasolja a szakember. – „A napégés helyén hámlásra számíthatunk, ami mérsékelhető, ha megfelelően hidratáljuk, ápoljuk bőrünket.”

Igyunk sok vizet, mert a hidratálás a napégés esetén is nagyon fontos. „Az égés miatt a bőrünk még több vizet párologtat, amelyet pótolnunk kell szervezetünk számára.”

Minél hamarabb reagálunk az égési sérülésekre, annál könnyebben megelőzhető a bőr további károsodása. És amit a legfontosabb észben tartani a napégésből való felépülés során az az, hogy legközelebb hogyan előzhetjük meg… Bizonytalan vagy, hogy melyik naptejet válaszd? Készítettünk egy összeállítást, amely segítségedre lesz. >>

Leégésmentes, szép nyarat kívánok!

Dr. Kelen Ákos – termékfejlesztő szakgyógyszerész

Magyar Brands

Nagy büszkeséggel adjuk hírül, hogy a Magyar Brands Szakmai Bizottságának döntése alapján 2020-ban

Tovább >>

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Top