A nyári vakáció árnyoldala: hogyan kezeljük a leégést? - dr.Kelen

A nyári vakáció árnyoldala: hogyan kezeljük a leégést?

napeges

A leégés nem egyszerűen kellemetlen, a veszély messze túlmutat a rövid távú bőrpíron. A leégés nem csak felgyorsítja a bőr öregedését, de többféle bőrbetegség előidézője lehet. Vagyis a leégés rossz… de a jó hír az, hogy megelőzhető.

Mi történik leégéskor?

A leégés egy gyulladásos reakció az uv sugárzás által a bőr legkülső rétegeiben okozott károsodásra. A hosszan tartó védekezés nélküli napozás a bőr kipirosodását, súlyosabb esetben felhólyagosodását okozhatja, és igen fájdalmas lehet, ezt nevezzük leégésnek.

Az első tünetek körülbelül három-hat órával azután jelentkeznek, hogy a bőr megkapta a túlzott fényterhelést. Ilyenkor az érintett bőrfelület kipirosodik, feszül, fájdalmassá, érzékennyé válik, olyan érzés, mintha égne. Leégés után néhány nappal a bőr hámlani kezdhet, ami jelzi, hogy a szervezet megpróbál megszabadulni a sérült sejtektől. Ez nem fájdalmas, de kellemetlen, viszkető érzés kísérheti, ami mérsékelhető, ha megfelelően hidratáljuk, ápoljuk a bőrünket.

Legfontosabb a megelőzés

A megfelelő fényvédelem különösen fontos a gyerekek esetében, de a felnőttek számára is, mivel a nap által okozott károk összeadódhatnak és súlyosak lehetnek. A gyermekkori leégések jelentősen növelhetik a bőrrák kockázatát az élet későbbi szakaszában. Napozáskor minden esetben használjunk megfelelő faktroszámú napvédő készítményt.

A napégés jelei

A napégés jelei csak órákkal később lesznek láthatók a bőrön. Ha túl forrónak érezzük a napot, akkor még segíthet a megelőzés. Ha már látható jelei vannak, mint a gyulladt, rózsaszín vagy vöröses szín, meleg vagy forró tapintású bőr, fájdalom, érzékenység, viszketés vagy duzzanat tapasztalható, vagy hólyagossá válik a bőr, akkor már csak a tünetek enyhítése, a regeneráció gyorsítása és a hámlás megakadályozása működhet. Ilyen esetekben azonnal húzódjunk árnyékba, hűvös helyre, a leégett bőrt ne tegyük ki napsugárzásnak.

Ha már megtörtént a baj…

Hűtsük le a bőrünket hideg borogatással vagy langyos zuhannyal. Jeget ne tegyünk közvetlenül a bőrre, mert bármennyire kellemes érzés elsőre, akár fagyási sérülést is okozhat. Szárító hatása miatt a hosszú kádfürdő sem ajánlott.

Használjunk nyugtató természetes, könnyű hidratáló gélt! „A gél azért jobb választás ilyen esetben, mint egy zsíros krém, mert gyorsan beszívódik és hagyja a bőrt lélegezni.” – hangsúlyozza Dr. Kelen Ákos termékfejlesztő szakgyógyszerész. – „Ilyenkor a leghatásosabbak az olyan termékeket, amelyek gyulladáscsökkentő, hidratáló összetevőket tartalmaznak, mint az aloe vera, panthenol, allantoin, vagy a hűsítő mentol, amelyeket érdemes több napon keresztül, akár naponta többször is alkalmazni.” Ilyen például a Dr. Kelen Napégés Gél , amely a benne lévő aloe verának és panthenolnak köszönhetően azonnal hűsíti, nyugtatja a leégett bőrt, enyhíti a napallergia, napkiütés tüneteit, csökkenti a bőrirritációt és hidratálja a napozás utáni bőrt. A népi gyógymód a tejfölt szokta javasolni leégésre, de ennek hatása igencsak megkérdőjelezhető, mivel nincs bizonyított gyulladáscsökkentő hatása, illetve zsíros állaga miatt a bőr nem lélegzik, inkább befülled.

„Amíg fennállnak az égési tünetek (három-öt nap) bőrünket ne érje közvetlen napsugárzás. Ha mégis elkerülhetetlen, használjunk magas faktor számú fényvédőt, nehogy újabb égési sérüléseket szenvedjen a bőr.” – javasolja a szakember. – „A napégés helyén hámlásra számíthatunk, ami mérsékelhető, ha megfelelően hidratáljuk, ápoljuk bőrünket.”

Igyunk sok vizet, mert a hidratálás a napégés esetén is nagyon fontos. „Az égés miatt a bőrünk még több vizet párologtat, amelyet pótolnunk kell szervezetünk számára.”

Minél hamarabb reagálunk az égési sérülésekre, annál könnyebben megelőzhető a bőr további károsodása. És amit a legfontosabb észben tartani a napégésből való felépülés során az az, hogy legközelebb hogyan előzhetjük meg… Bizonytalan vagy, hogy melyik naptejet válaszd? Készítettünk egy összeállítást, amely segítségedre lesz. >>

Leégésmentes, szép nyarat kívánok!

Dr. Kelen Ákos – termékfejlesztő szakgyógyszerész

Magyar Brands

Nagy büszkeséggel adjuk hírül, hogy a Magyar Brands Szakmai Bizottságának döntése alapján 2020-ban

Tovább >>

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Top