Fényvédőkről röviden – Fizikai vagy kémiai? - dr.Kelen

Fényvédőkről röviden – Fizikai vagy kémiai?

fizikai_fenyvedok_feutured

A napfény nélkülözhetetlen az élethez. Támogatja a D3 vitamin szintézist, stimulálja az immunrendszert és a vegetatív idegrendszert, továbbá bizonyítottan jótékony hatású egyes bőrbetegségek esetén (pl. ekcéma, pikkelysömör, pattanás,stb.).

Napjaik életvitele (napfénymentes helységek), ruházatunk (csupán az arc és a kéz szabad) többé nem biztosítja az alapvető „kapcsolatot” a napfénnyel. Nincs meg a lehetőség az egyenletes, fokozatosan kialakuló, megfelelő természetes védelmet biztosító barna bőrszín kialakulására. A néhány órás utazással elérhető mediterrán vidékek, vagy magashegységek napsugár-intenzitásához a bőr ilyen rövid idő alatt nem tud alkalmazkodni, így megfelelő védelem nélkül könnyen leég, és maradandóan károsodik, még ha ez kezdetben, fiatalon nem is látszik. A bőr nem felejt!

Bőrünk megfelelő védelmét a leégés és a szabadgyökök káros hatásai ellen bőrtípusunknak és az adott környezetnek megfelelő faktorszámú (SPF), és megfelelő mennyiségű napvédő készítménnyel biztosíthatjuk és kell biztosítanunk.

Mit kell tudni a napvédő készítményekben használt fényvédő anyagokról?

Az UV szűrők két nagy csoportra oszthatók: fizikai és kémiai

A fizikai fényvédő (titán dioxid) előnye, hogy a bőr felületén maradva visszaver minden, a bőrre eső fénysugarat, így az UVA, UVB, IR, Blue és VIS (látható) fénysugarakat is. További előnye, hogy tökéletesen inert formában, átalakulás nélkül hosszútávú védelmet nyújt, és a környezetet sem károsítja. Ugyanakkor „esztétikai” hátránya, hogy az előbbiek miatt láthatóan fehér lesz tőle a bőr.

A kémiai fényvédők jellemzően hővé alakítják a bőrre eső napsugarakat – ez természetesen nem érezhető – így biztosítják, hogy azok ne terheljék túlságosan a bőr saját, természetes UV-védő kapacitását. Az egyes kémia fényvédők jellemzően specifikusan az UVA és/vagy inkább az UVB tartományban fejtik ki hatásukat, azért a megfelelően széles spektrumú napvédelemhez a kémiai fényvédők optimális kombinációja szükséges.

Keressünk olyan terméket, amely többféle fényvédő anyagot is tartalmaz, hiszen az optimális hatóanyagkombináció a megbízható védelem egyik kulcsa.

Minden megbízható márka csak bejelentett terméket hoz forgalomba. Ezek azonos minősítési rendszer szerint jelölik a faktorszámot és az UVA védelmet, ezért ízlésünknek és használati preferenciánknak, a használati körülményeknek megfelelően választhatunk krémet, sprayt vagy olajat.

A korszerű naptejektől elvárható „minimum”, hogy az UVA és UVB sugarak káros hatásai ellen egyaránt védelmet biztosítsanak, továbbá, hogy a készítmény vízálló legyen, azaz fürdéskor, sportoláskor, pancsoláskor a bőrön maradjon és biztosítsa a folyamatos UV védelmet.

Javasolt szabadgyökfogó (jellemzően E-vitamin) és gyulladásgátló aktív anyagokat is tartalmazó készítményeket választani a komplett védelem biztosításához.

Válasszunk tartósítószermentes, természetes UV védő aktív anyagokat is tartalmazó, vízálló UV védő készítményeket.

Segít a tájékozódásban, hogy a UV védő készítmények címkéjén az összetételben egységesített nevezéktan szerint kerülnek feltüntetésre a komponensek.

Az Európai Unióban engedélyezett 28 db UV szűrő mindegyike teljesen biztonságos rendeltetésszerű használat estén gyerekek és felnőttek részére egyaránt. (A teljes lista itt található: 1223/2009 EK rendelet a kozmetikai termékekről, VI. melléklet)

A UV szűrők biztonsági értékelése tudományosan megalapozott, üzleti befolyásoltságtól független EU szervezet SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety) https://health.ec.europa.eu/scientific-committees/scientific-committee-consumer-safety-sccs_en, folyamatosan felülvizsgálja, monitorozza és garantálja.

Minden más, nem tudományos vélemény esetén joggal felmerülhet az üzleti, vásárlási befolyásolás „veszélye”.

Bizonytalan vagy, hogy melyik naptejet válaszd? Készítettünk egy összeállítást, amely segítségedre lesz. >>

Dr. Kelen Ákos, PhD – termékfejlesztő szakgyógyszerész

Magyar Brands

Nagy büszkeséggel adjuk hírül, hogy a Magyar Brands Szakmai Bizottságának döntése alapján 2020-ban

Tovább >>

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Top