Fényvédőkről röviden – Fizikai vagy kémiai? - dr.Kelen

Fényvédőkről röviden – Fizikai vagy kémiai?

Beautiful young latin woman applying suntan lotion at sea with copy space. Tanned girl in bikini applying sunscreen on shoulder at tropical beach. Woman protecting skin with sunblock cream from UV.

A napfény nélkülözhetetlen az élethez. Támogatja a D3 vitamin szintézist, stimulálja az immunrendszert és a vegetatív idegrendszert, továbbá bizonyítottan jótékony hatású egyes bőrbetegségek esetén (pl. ekcéma, pikkelysömör, pattanás,stb.).

Napjaik életvitele (napfénymentes helységek), ruházatunk (csupán az arc és a kéz szabad) többé nem biztosítja az alapvető „kapcsolatot” a napfénnyel. Nincs meg a lehetőség az egyenletes, fokozatosan kialakuló, megfelelő természetes védelmet biztosító barna bőrszín kialakulására. A néhány órás utazással elérhető mediterrán vidékek, vagy magashegységek napsugár-intenzitásához a bőr ilyen rövid idő alatt nem tud alkalmazkodni, így megfelelő védelem nélkül könnyen leég, és maradandóan károsodik, még ha ez kezdetben, fiatalon nem is látszik. A bőr nem felejt!

Bőrünk megfelelő védelmét a leégés és a szabadgyökök káros hatásai ellen bőrtípusunknak és az adott környezetnek megfelelő faktorszámú (SPF), és megfelelő mennyiségű napvédő készítménnyel biztosíthatjuk és kell biztosítanunk.

Mit kell tudni a napvédő készítményekben használt fényvédő anyagokról?

Az UV szűrők két nagy csoportra oszthatók: fizikai és kémiai

A fizikai fényvédő (titán dioxid) előnye, hogy a bőr felületén maradva visszaver minden, a bőrre eső fénysugarat, így az UVA, UVB, IR, Blue és VIS (látható) fénysugarakat is. További előnye, hogy tökéletesen inert formában, átalakulás nélkül hosszútávú védelmet nyújt, és a környezetet sem károsítja. Ugyanakkor „esztétikai” hátránya, hogy az előbbiek miatt láthatóan fehér lesz tőle a bőr.

A kémiai fényvédők jellemzően hővé alakítják a bőrre eső napsugarakat – ez természetesen nem érezhető – így biztosítják, hogy azok ne terheljék túlságosan a bőr saját, természetes UV-védő kapacitását. Az egyes kémia fényvédők jellemzően specifikusan az UVA és/vagy inkább az UVB tartományban fejtik ki hatásukat, azért a megfelelően széles spektrumú napvédelemhez a kémiai fényvédők optimális kombinációja szükséges.

Keressünk olyan terméket, amely többféle fényvédő anyagot is tartalmaz, hiszen az optimális hatóanyagkombináció a megbízható védelem egyik kulcsa.

Minden megbízható márka csak bejelentett terméket hoz forgalomba. Ezek azonos minősítési rendszer szerint jelölik a faktorszámot és az UVA védelmet, ezért ízlésünknek és használati preferenciánknak, a használati körülményeknek megfelelően választhatunk krémet, sprayt vagy olajat.

A korszerű naptejektől elvárható „minimum”, hogy az UVA és UVB sugarak káros hatásai ellen egyaránt védelmet biztosítsanak, továbbá, hogy a készítmény vízálló legyen, azaz fürdéskor, sportoláskor, pancsoláskor a bőrön maradjon és biztosítsa a folyamatos UV védelmet.

Javasolt szabadgyökfogó (jellemzően E-vitamin) és gyulladásgátló aktív anyagokat is tartalmazó készítményeket választani a komplett védelem biztosításához.

Válasszunk tartósítószermentes, természetes UV védő aktív anyagokat is tartalmazó, vízálló UV védő készítményeket.

Segít a tájékozódásban, hogy a UV védő készítmények címkéjén az összetételben egységesített nevezéktan szerint kerülnek feltüntetésre a komponensek.

Az Európai Unióban engedélyezett 28 db UV szűrő mindegyike teljesen biztonságos rendeltetésszerű használat estén gyerekek és felnőttek részére egyaránt. (A teljes lista itt található: 1223/2009 EK rendelet a kozmetikai termékekről, VI. melléklet)

A UV szűrők biztonsági értékelése tudományosan megalapozott, üzleti befolyásoltságtól független EU szervezet SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety) https://health.ec.europa.eu/scientific-committees/scientific-committee-consumer-safety-sccs_en, folyamatosan felülvizsgálja, monitorozza és garantálja.

Minden más, nem tudományos vélemény esetén joggal felmerülhet az üzleti, vásárlási befolyásolás „veszélye”.

Bizonytalan vagy, hogy melyik naptejet válaszd? Készítettünk egy összeállítást, amely segítségedre lesz. >>

Dr. Kelen Ákos, PhD – termékfejlesztő szakgyógyszerész

Magyar Brands

Nagy büszkeséggel adjuk hírül, hogy a Magyar Brands Szakmai Bizottságának döntése alapján 2020-ban

Tovább >>

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Top